Patiëntenfolders – Apotheek Erica – Erica

Apotheek Erica

Havenstraat 26c 7887 BP Erica Fax:0591 - 301 037

Pilservice

Diabetesservice

Clomid Prijs, gebruik, bijwerkingen, risico's en succespercentages

Clomid is een ovulatiestimulerend geneesmiddel dat wordt gebruikt om mensen met ovulatieproblemen te helpen

Het is het meest gebruikte vruchtbaarheidsmedicijn. Omdat Clomid kan worden voorgeschreven door een gynaecoloog en er geen vruchtbaarheidsspecialist voor nodig is, is het meestal de eerste vruchtbaarheidsbehandeling die door de meeste paren wordt geprobeerd.

Clomid wordt in pilvorm ingenomen. In tegenstelling tot krachtigere vruchtbaarheidsmedicijnen, waarvoor een injectie nodig is. Clomid wordt ook verkocht onder de naam Serofeen, of onder de generieke naam clomifeencitraat.

Clomid is zeer effectief en stimuleert in 80% van de gevallen de eisprong.

Opmerking: Clomid kan ook worden gebruikt als behandeling voor mannelijke onvruchtbaarheid.

Dit artikel gaat over de behandeling van vrouwelijke onvruchtbaarheid met Clomid.

Gebruik

Clomid is vaak de eerste vruchtbaarheidsbehandeling die wordt gebruikt als iemand onregelmatige of anovulatoire cycli heeft (menstruatie zonder eisprong). Het wordt doorgaans ook voorgeschreven voor de behandeling van onvruchtbaarheid die verband houdt met het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS).

Het kan ook worden gebruikt in gevallen van onverklaarde onvruchtbaarheid of wanneer een koppel liever niet zijn toevlucht neemt tot duurdere en invasieve vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals in-vitrofertilisatie (IVF). (Het is echter belangrijk te onthouden dat soms de duurste behandeling de meest geschikte is).

Clomid kan ook worden gebruikt tijdens IUI (intra-uteriene inseminatie) of IVF procedures. In het geval van IVF kan Clomid samen met injecteerbare ovulatiemiddelen worden gebruikt om een sterkere respons te verkrijgen.
Contra-indicaties

Clomid is mogelijk niet geschikt voor u als:

U verstopte eileiders, vleesbomen of andere afwijkingen aan de baarmoeder heeft.
U een eierstokcyste heeft (niet hetzelfde als de kleine cysten die bij PCOS voorkomen).
Je hebt een dun baarmoederslijmvlies.
U heeft onvruchtbaarheidsproblemen bij mannen (tenzij uw mannelijke partner een aandoening heeft die met Clomid wordt behandeld).
U hebt een lage ovariële reserve, als gevolg van leeftijd of primair ovarieel falen (vroeger bekend als prematuur ovarieel falen).
Uw ovulatieproblemen kunnen beter met andere behandelingen worden opgelost. (Bijvoorbeeld, bij iemand met hyperprolactinemie zou behandeling van hyperprolactinemie de eerste stap zijn).
U heeft een hormoonreactieve tumor, die zou kunnen groeien bij gebruik van Clomid, of u heeft een geschiedenis van sommige vormen van kanker.
U heeft in het verleden slecht gereageerd op een Clomid-behandeling.

Gebruik bij ovulatieproblemen

Als u ovulatieproblemen heeft, kan Clomid u helpen bij de eisprong. Maar wat gebeurt er als u geen ovulatieproblemen heeft?

In een studie bij meer dan 1000 vrouwen is onderzocht of Clomid vrouwen kan helpen die problemen hebben met zwanger worden, maar geen ovulatieproblemen hebben. De onderzoekers vergeleken vrouwen die Clomid namen met vrouwen die een placebo of geen behandeling kregen en ontdekten dat er geen verbetering was in het aantal zwangerschappen, zelfs niet wanneer Clomid werd gecombineerd met een IUI-behandeling.

Het is niet ongewoon dat iemand in de verleiding komt tegen zijn arts te liegen om Clomid te krijgen, omdat hij denkt dat het hem zal helpen sneller zwanger te worden. Dit is echter geen veilige of effectieve aanpak. Bij onjuist gebruik zal Clomid u niet alleen niet helpen sneller zwanger te worden, maar loopt u ook risico op bijwerkingen, waarvan sommige de vruchtbaarheid verminderen.

Wat kunt u van de behandeling verwachten?

Uw arts zal u specifieke aanwijzingen geven over het gebruik van dit geneesmiddel. Volg het behandelingsprotocol dat u krijgt, want het is afgestemd op het optimaliseren van uw cyclus. De meest gebruikelijke dosering van Clomid is 50 mg, in te nemen gedurende vijf dagen, op dagen 3 tot 7 van uw cyclus. Sommige artsen nemen de pillen liever op dag 5 tot 9 van de cyclus. Verschillende artsen kunnen enigszins verschillende protocollen hebben voor het innemen van het medicijn.

Maakt het uit of de arts het dag 3 tot 7 protocol of het dag 5 tot 9 protocol voorstelt? Eigenlijk niet.

Het is aangetoond dat de ovulatie- en zwangerschapscijfers vergelijkbaar zijn als het medicijn op dag 2, 3, 4 of 5 wordt gebruikt. Ook kan voor sommige mensen een korter protocol, zoals 3 dagen in plaats van 5 dagen, effectiever zijn. Maakt u zich geen zorgen als uw arts een ander protocol aangeeft dan uw vriend.

Als 50 mg niet werkt, kan uw arts de medicatie verhogen. Of hij kan 50 mg nog een keer proberen. U denkt misschien dat meer altijd beter is, maar hogere doses, vooral vanaf 150 mg, kunnen de conceptie bemoeilijken. (Zie hieronder bij lijmeffecten