Patiëntenfolders – Apotheek Erica – Erica

Apotheek Erica

Havenstraat 26c 7887 BP Erica Fax:0591 - 301 037

Pilservice

Diabetesservice

Xenical Prijs, dosering en effect op gewichtsverlies en hoe het in te nemen voor de beste resultaten

Hoe beïnvloedt Xenical gewichtsverlies?

Xenical (Orlistat) is het enige door de FDA goedgekeurde geneesmiddel voor gewichtsverlies in combinatie met een verminderde calorie-inname. De OTC-versie van orlistat (60 mg) is geïndiceerd voor volwassenen van 18 jaar en ouder met overgewicht in combinatie met een caloriearm, vetarm dieet. Orlistat oefent zijn therapeutische werking uit in het lumen van de maag en de dunne darm door het remmen van maag- en pancreaslipasen die triglyceriden hydrolyseren in vrije vetzuren en monoglyceriden. Dit beperkt het vermogen van de darmen om triglyceriden te absorberen, die in plaats daarvan via de ontlasting worden uitgescheiden, waardoor de opname van vet uit de voeding met ongeveer 30% wordt geremd.

Obesitas wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie gedefinieerd als "een abnormale of overmatige vetophoping die een gezondheidsrisico inhoudt", en wordt bij volwassenen verder geclassificeerd als een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger.

Gewichtsclassificatie volgens de body mass index (BMI)

Obesitas treft ongeveer 93,3 miljoen Amerikaanse volwassenen en 13,7 miljoen kinderen en adolescenten. Er wordt voorspeld dat als deze trend aanhoudt, 51 procent van de volwassen bevolking van de VS in 2030 zwaarlijvig zal zijn. Het groeiende aantal zwaarlijvige volwassenen en kinderen is een probleem voor de volksgezondheid geworden, dat in verband wordt gebracht met een verhoogde morbiditeit en mortaliteit en een lagere levenskwaliteit. Na verloop van tijd kan obesitas leiden tot andere gevolgen voor de gezondheid, zoals diabetes, hartziekten, beroertes, dyslipidemie, hypertensie en kanker.

Gebruikelijke dosis voor volwassenen met obesitas: Hoe toe te dienen

Xenical is een geneesmiddel op recept. Lees de tabel op de verpakking van het geneesmiddel. U kunt overwegen met Xenical te beginnen als uw BMI 30 of hoger is.
De aanbevolen dosis orlistat OTC is driemaal daags 60 mg vóór de hoofdmaaltijd met 12 tot 18 g vet of tot een uur later; het middel blokkeert tot 25% van de vetopname. Als de patiënt een maaltijd overslaat, moet hij of zij ook de dosis orlistat overslaan. Orlistat werkt op elke afzonderlijke maaltijd en is afhankelijk van het soort voedsel dat de patiënt eet en zijn maag-darmtransitduur. In één klinische studie werd gewichtsverlies geconstateerd binnen 2 weken na aanvang van de therapie en dit hield aan gedurende 6-12 maanden. Ongeacht de resultaten is het belangrijk dat patiënten na het stoppen met orlistat lichamelijk actief blijven en gezond blijven eten.

Het is niet nodig om Xenical altijd voor elke maaltijd in te nemen. Het middel werkt door de hoeveelheid vet die in de mond wordt opgenomen te helpen verminderen. Daarom kunt u Xenical het beste innemen rond een maaltijd waarvan u weet dat deze bijzonder dik is, of als u uit eten gaat of klanten in uw bedrijf ontvangt.

Bovendien kan Xenical de absorptie van vitaminen verminderen. Neem een keer per dag voor het slapen gaan een multivitamine.

Obesitas en leefstijltherapie

Aanpassing van de levensstijl is essentieel voor het succes van elk beheersplan voor gewichtsverlies. Leefstijltherapie moet drie componenten omvatten: een gezond caloriearm maaltijdplan, lichaamsbeweging en gedragstherapie. Elke behandeling met geneesmiddelen tegen overgewicht en obesitas moet worden gebruikt in combinatie met aanpassingen van de levensstijl, zoals dieet, lichaamsbeweging en gedragsveranderingen.

Tips voor het verminderen van de vetinname tijdens het gebruik van Xenical

Het verminderen van de vetinname is nooit gemakkelijk, dus maak gebruik van alle tips die u kunt vinden. Hier zijn enkele die u vandaag al kunt gebruiken als onderdeel van uw dieetprogramma met Orlistat:

  • Eet meer fruit en groenten.
  • Bak, stoom of grill; vermijd frituren.
  • Gebruik vetvrije of plantaardige melk in plaats van volle melk.
  • Vraag in restaurants om sauzen en specerijen aan de zijkant te serveren.
  • Probeer in plaats van te koken met boter of margarine, te koken met kruiden, specerijen of citroensap.
  • Beperk indien mogelijk gehydrogeneerde vetten (shortening, reuzel) en dierlijke vetten (boter, room). Gebruik vloeibare oliën, vooral canola-, olijf-, saffloer- of zonnebloemolie.
  • Snack fruit en groenten.
  • Vermijd het eten van bewerkt voedsel.