Nieuw onderzoek naar dementiepreventie in het Verenigd Koninkrijk

De Cognitive Function Test van de Food for the Brain Foundation speelt een belangrijke rol in het Britse onderzoek ‘READ OUT’. Dit onderzoek onderzoekt bloedmarkeringen om de diagnose van dementie te verbeteren. Het project wordt geleid door Professor Vanessa Raymont aan de Universiteit van Oxford en maakt deel uit van de Blood Biomarker Challenge, die bloedtesten wil integreren in de diagnostische paden van de NHS voor dementie. De Cognitive Function Test, ontwikkeld door experts van de Food for the Brain Foundation, is al door meer dan 200.000 mensen gedaan. De test helpt mensen hun risico te begrijpen en wat ze kunnen doen om het te verminderen. De focus op preventie komt na herhaalde mislukte medicijnproeven voor de behandeling van Alzheimer. Deze proeven hebben geen klinisch significante resultaten opgeleverd en zijn gekoppeld aan bijwerkingen zoals hersenbloeding, zwelling en overlijden. Daarom zijn deze medicijnen niet aanbevolen of beschikbaar op de NHS. Naast het READ OUT-onderzoek lanceert de Foundation ook de ‘DRIfT’-studie, die voedingsgerelateerde biomarkeringen onderzoekt om het toekomstig risico te voorspellen en verbeteringen bij te houden. De Dementia Risk Index functional Test omvat een pijnloze prik om het omega-3-gehalte, vitamine D, homocysteïne voor B-vitamines, HbA1c voor bloedsuikerspiegel en glutathione-index voor antioxidantie-status te meten. Patrick Holford, de oprichter van de stichting, verklaarde: ‘Wij noemen deze vier fundamentele processen de vier ruiters van de geestelijke gezondheidsapocalyps. Dit komt omdat de hersenen afhankelijk zijn van deze vetten, die in de hersenen worden opgenomen door een B-vitamine-afhankelijk proces, dat een gebalanceerd glucoseaanbod nodig heeft. De hersenen produceren dan oxidatieve ‘uitlaatgassen’ door suiker te verbranden voor energie. Daarom zijn antioxidanten in groenten en fruit ook zo belangrijk, evenals omega-3 uit zeevruchten of plantenbronnen en B-vitamines voor de hersengezondheid.’ Professor David Smith, voormalig vice-deken van de School of Medical Science van de Universiteit van Oxford, zei: ‘De wereld wordt geconfronteerd met een verwoestende aanval van dementie terwijl de bevolking ouder wordt, en er is weinig, zo niet geen, inspanning van de overheid om dementie te voorkomen. In plaats van middelen te verspillen aan de ontwikkeling van een behandeling, moeten we dringend de aanpak van Food for the Brain overnemen en de beste manieren vinden om de ziekteprocessen die leiden tot dementie te voorkomen.’ Iedereen kan meedoen aan het onderzoek. Meer dan 4.000 mensen hebben al deelgenomen, met als doel om 10.000 mensen te bereiken tegen het einde van het jaar. De vrijwilligers zullen de online Cognitive Function Test twee keer per jaar doen, een voedings- en levensstijlvragenlijst invullen en voor- en na-bloedmonsters via een thuis testkit leveren. In ruil daarvoor ontvangen de deelnemers gepersonaliseerde adviezen om hun toekomstig risico op cognitieve achteruitgang te verminderen.

Mobiele versie afsluiten